Tolerància zero a la discriminació




L'1 de març és el dia per a la zero discriminació, i pensem que és una bona ocasió per a celebrar la diversitat i rebutjar la discriminació.
L’Article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans, diu que  «Tots els éssers humans naixem lliures i iguals en dignitat i drets»..
Això no vol dir que tots haguem de ser uniformes i homogenis, sinó precisament el contrari: demanar igualtat és demanar que se’ns consideri a tots igual de diferents.
Diferents sí, però no desiguals.
Quan diem No a la discriminació, estem dient Sí a la diferència, sí a la riquesa de la diversitat, sí a la necessitat d’adaptar-se i ajustar respostes a les característiques particulars de cada cultura, grup o individu. No volem tractar a totes les persones igual perquè totes no som iguals. Però sí que volem que tothom sigui igual en dignitat.
La dignitat és la qualitat que tenim totes les persones i que ens fa valuoses, importants i respectables pel fet de ser persones, amb independència de les nostres diferències.
Quan parlem negativament de la discriminació, no és pel tracte diferenciador, sinó per l’actitud de menyspreu cap a l’altre en funció d'alguna de les seves característiques, que pot ser ètnica, de gènere, d'orientació sexual, de religió, de parla, d'edat, de salut, d'estament social o qualsevol altra.
Hi ha moltes maneres de combatre la discriminació i fomentar la tolerància i la com-passió. Podem intervenir a dos nivells:


  • Superant la invisivilització de certs col·lectius invisibles: donant-lis veu, temps i recursos, treballant la sensibilització..
  • Invertint en una correcta visibilització: superant estereotips, evitant l'estigmatització i la ridiculització de certes persones o col·lectius discriminats, desculpabilitzant les diferències, apoderant a les parts desiguals, apropant realitats diverses..)

Les persones que atenem a l’Associació ALBA, el tipus de discriminació que més pateixen és en tema de salut, pel fet de tenir una addició, o/i una malaltia mental.
Des d’aquí defensem que la diferència (o la similitud) no hauria de donar ni treure drets en una societat d'iguals (que no d'idèntics), i fem una crida a la responsabilitat de tots per a vèncer la discriminació negativa.

Comentarios

Entradas populares