Quan el joc deixa de ser divertit


La ludopatia o joc patològic es considera un problema psicològic, en el qual la persona afectada és incapaç de reprimir l'impuls o desig per jugar. Afecta diversos aspectes de la vida (personal, familiar, laboral, social i econòmica), i com a addicció que és, presenta molts aspectes semblants a la dependència a drogues. De fet, la ludopatia comparteix amb les addiccions a substàncies els fenòmens de Tolerància , Dependència, Craving i Síndrome d'Abstinència

Des de l’Associació Alba, ens sembla important parlar-ne perquè ens dediquem al tractament de les addiccions en conjunt i també perquè la ludopatia apareix força sovint associada a les persones consumidores de droga com a problemàtica secundària.
Sovint, és un familiar o persona propera que detecta canvis en l’estat d'ànim que alerten (irritabilitat, mal humor, poca tolerància, preocupació intensa, ansietat, insomni, etc.). I com la resta d’addiccions, sol començar a ser un ús recreatiu per a convertir-se progressivament en compulsiu.


El comportament de joc desadaptatiu serà caracteritzat almenys per cinc o més dels següents criteris (Associació Americana de Psiquiatria):
  • Preocupació pel joc ( per reviure experiències passades de joc, compensar avantatges entre competidors o planificar la pròxima aventura, o pensar formes d'aconseguir diners amb què jugar)
  • Necessitat de jugar amb quantitats creixents de diners per aconseguir el grau d'excitació desitjat.
  • Fracàs repetit dels esforços per controlar, interrompre o aturar el joc. Inquietud o irritabilitat quan s'intenta interrompre o aturar el joc.
  • El joc s'utilitza com a estratègia per escapar dels problemes o per alleujar la disfòria (sentiments de desesperança, culpa, ansietat, depressió)
  • Després de perdre diners en el joc, es torna un altre dia per intentar recuperar-lo.
  • S'enganya als membres de la família, terapeutes o altres persones per amagar el grau d'implicació amb el joc.
  • Es cometen actes il·legals, com falsificació, frau, robatori o abús de confiança per finançar el joc.
  • S'han arriscat o perdut relacions interpersonals significatives, treball, parella i oportunitats educatives o professionals a causa del joc.
Com en qualsevol altra addicció, el tractament de la ludopatia requereix treballar els factors de risc (no saber organitzar els diners, impulsivitat, buscar  la immediatesa ..) i reforçar els factors de protecció (autocontrol, alternatives d’oci, estratègies d’afrontament, autoconeixement, gestió de les emocions..)

Si creus que tens problemes amb el joc demana ajuda professional .
Pl. Doctor Robert, 1
08221 Terrassa
Tel. 937314845
webalba

Associació d'ajuda i tractament de les addiccions.












Comentarios

Entradas populares